Templom és fából készült betlehem

A Jánošík történelméről ismert falu számos látnivalót kínál a turisták számára. Az egyik egy fából készült betlehem. Ez azonban nem akármilyen betlehem, hanem valóban egyedülálló.

. A fából készült betlehem a Szent Cirill és Metód templom előterében található. A szimbolikus betlehem létrehozásának ötlete 1976 karácsonya előtt született meg. A betlehem Štefan Hanuliak falusi faragó munkája, aki barátaival, Jozef Holúbekkel és Štefan Krištofíkkal együtt álmodták meg.

. A remekmű három részre oszlik: Az elsőt a "régi" Terhely képviseli mesterségeivel és jellegzetes színével, a másodikat Jézus születése "szerény" Betlehem, a harmadikat pedig a "fényűző" Jeruzsálem képviseli.

A látogatók minden évben valami újdonságot csodálhatnak meg a betlehemnél. Fokozatosan bekerülnek a betlehemi és jeruzsálemi vallásos jelenetek, a történelmi Terchová (Terhely) hangulatát pedig más népi mesterségek és mesterek műhelyei idézik meg. A fából készült betlehemet a helyi faragók kihangosították, így tipikus terhelyi zenét is hallgathatunk. A terhelyi betlehem a második legnagyobb Szlovákiában a Rajecká Lesná után.