Jánošík- szoros (Jánošíkové diery)

Jánošík- szoros (Jánošíkové diery) a Kriványi-Kis- Fátra szurdok és kanyon rendszere. A Rozszutec Nemzeti Természetvédelmi Területen találhatók, és három szerves részből állnak: az Alsó-, Új és a Felső szoros rendszerből.

Ezeket a rendszereket földalatti patak formálta amely átfolyik rajtuk. Az alsó szorost tanösvény jelöli. Két 1 m és 3,5 m magas vízesés található, amelyek a földalatti patak vízeséseinek részét képezik.

A másik két részhez hasonlóan az Alsó szorosban is megcsodálhatjuk a jellegzetes klímával rendelkező bizarr sziklaképződményeket, túlnyúlásokat és szakadékokat. Ennek köszönhetően ezek a sziklaképződmények különféle növény- és állatfajták otthonává váltak.

Az útvonal gyermekes családok számára is alkalmas. Az átkelőhelyek nem igényesek, korlátokkal ellátott gyaloghidakon vezetnek át a szoros-patakon. Az alsó rendszer Podžiar nyeregben végződik, ahol egy kis faházban büfé is található.

Minden túra- és természetkedvelőnek javasoljuk, hogy minden szakaszt végig járjon. A Jánošík-szoros rendszer nagyon vonzó, jelzett túraútvonalakon érhetők el Terchová - Biely Potok Hotel Diery (Diery szálloda parkolója) felől, gyaloghíddal, létrákkal és láncokkal.